Spelbolag

Svenska Spel känner alla förstås till vid det här laget. Det statliga spelbolaget har under flera decennier dominerat den svenska spelmarknaden med produkter som Stryktipset och Europatipset, samt Oddsspelen Lången, Matchen och Bomben, för att nämna några. Men sedan slutet av nittiotalet har det hänt en hel del - de utländska aktörerna har slagit sig in på marknaden och lockat över spelare från Svenska Spel.

Unibet och Expekt först ut

Först ut bland de mer etablerade spelbolagen på den svenska spelmarknaden var Unibet, som startades av svensken Anders Ström. Till en början erbjöd Unibet spel via telefon men efterhand skapade man sin webbplats och blev en av pionjärerna på området med sin karaktäristiskt gröna design. Unibets satsning följdes av flera.

1999 drog Expekt igång sin verksamhet, också de av svenskar i form av duon Conny Cesar och Christian Haupt. Expekt satsade redan från början på att skapa en användarvänlig sajt och ser man ur ett rent spelperspektiv är Expekt det spelbolag som kanske är den enklaste sajten att spela på som ny spelare.

Spelbolaget där du får vara bookmaker

År 2000 lanserades ett spelbolag som tog utvecklingen ett steg ytterligare. Betfair, spelbolaget där spelarna själva sätter oddsen, öppnade upp en helt ny marknad då man gav spelarna själva chansen att bestämma de odds man vill sätta. På senare tid har en del andra spelbolag lanserat så kallade spelbörser. Ett sådant är Betsson.

Betsson och Betway etableras

2002 kom just Betsson in på marknaden då man drog igång sin onlineverksamhet. Betsson var tidigare ett engelskt spelbolag, men bolaget köptes under mitten av 2000-talet upp av svenska Cherry, som senare uppgick i Betsson.

Ännu ett spelbolag som många svenskar känner till är Betway. 2006 tog förre Unibet vd:n Per-Ivan Selinder beslutet att starta Betway, som alltså är ett svenskt spelbolag.

Brittiska giganter

Två brittiska spelbolag som har anordnat spel långt innan Internet slog igenom är Bet365 och Ladbrokes. Dessa båda aktörer har på senare tid satsat hårt på Skandinavien och blivit intressanta alternativ för de svenska spelarna.

Bet365 och Ladbrokes skiljer sig dock ur en aspekt. Medan Bet365 runt millennieskiftet sålde alla sina landbaserade butiker för att helt och hållet satsa på Internet, har Ladbrokes i dag närmare 2 600 spelbutiker i Storbritannien.

Världens största spelbolag

Ett annat bolag som har svenska rötter är österrikiska bwin. Bolaget, som tidigare hette betandwin, köpte 2005 upp svenska Ongame. bwin är idag världens största spelbolag och ligger mycket långt fram när det handlar om Livebetting och Livestreaming.

Som synes finns det en hel del spelbolag att välja emellan. Ett val som inte alltid är helt enkelt. Därför har vi på Oddssidan.se recenserat de största aktörerna. Läs mer om dessa under recensioner.