Odds

Att spela på olika evenemang, matcher och tävlingar är något som attraherar väldigt många människor världen över. Därför är det inte så konstigt att spel på odds och på senare år betting på nätet blivit allt större och idag är en omfattande industri. Begreppet Odds känner de flesta förstås till, även de som normalt inte spelar på spelformen. Men begreppet innehåller så mycket mer än man kan tro vid en första anblick. Mer om det senare.

Först kan vi dra definitionen av odds. Sannolikheten av att en händelse ska inträffa, gentemot att den inte ska inträffa. Så kan man kortfattat beskriva begreppet odds.

Odds förknippar många svenskar traditionellt med Svenska Spels produkt Oddset, som fram till slutet på nittiotalet dominerade den svenska spelmarknaden när det handlar om odds. Från och med slutet av nittiotalet har dolk Svenska Spel fått hård konkurrens från massor av utlandsbaserade spelbolag. Exempel på sådana är Betsson, Betway, bet365, bwin, Expekt och Unibet, för att nämna några.

Idag finns ett massivt utbud av både spelbolag, spelformer och spelobjekt för spelarna att välja mellan. Idag kan man spela på allt från stora sporter som fotboll och tennis, till det amerikanska presidentvalet och populära TV-program.

Som vi var inne på i inledningen finns det också flera olika typer av odds. Till att börja med ser oddsen lite annorlunda ut beroende på vart du befinner dig i världen. Här i Sverige spelas det allt som oftast på decimalodds, dvs. om AIK och Djurgården möts i fotbollsallsvenskan ser oddsen ut som följer;

Odds i decimalform - Svenska odds

AIK vinner: odds - 1,90
Oavgjort: odds - 2,60
Djurgården vinner: odds - 2,30


Odds i Bråkform - Brittiska odds
I Storbritannien ser det lite annorlunda ut. Där spelar man med oddsformen bråkform. Om vi tar Premier League och en match mellan Manchester United och Chelsea som exempel visas oddsen så här;

Man United vinner: odds - 17/20 (1,85)
Oavgjort: odds - 23/10 (2,30)
Chelsea vinner: odds - 20/10 (2,00)


Amerikanska odds
Tittar man ännu längre västerut, i USA, ser oddsen ut på ett tredje sätt. Om vi tar det klassiska NHL-mötet mellan Boston Bruins och New York Rangers som exempel så ser oddsformatet ut som följer;

Boston vinner: odds - +105 (2,05)
Oavgjort: odds - +300 (4,00)
Rangers vinner: odds - +200 (3,00)

Med andra ord, satsar du 100 dollar på Boston vinner du 105 dollar. Satsar du 100 dollar på Rangers vinner du 300 dollar.